≡ Menu

Galagonya

A hónap gyógynövénye  a galagonya, másnéven disznókörte, galegenye, giligán, májusvirág, istenalma vagy fehértövis, hisz hazánkban most mindenfelé bíborpalástban pompázik.

Az alábbi cikkben egy kis történeti résztől kezdve, a megkülönböztető jegyeken át a hatóanyagokig mindent megtalálsz, de természetesen a végén a receptek sem hiányozhatnak.

Az angolok külön megnevezik a virágát: galagonyavirág – Mayflower, és magát a galagonyát – Hawthorn. Németül: Maiblume, Hagedorn.

A rómaiak a reménnyel és a házassággal kapcsolták össze – bölcsőikbe helyezték, hogy elűzze a gonosz szellemeket. A keresztény világban a balszerencse  és a halál szimbóluma, állítólag Jézus töviskoronája is az ágaiból készült. A halál-képzettársítás és a pestis-analógia alapját néhány, dögevő rovar által beporzott galagonyafajta rothadó hús szagára hasonlító bukéja adja.

Rendszertani besorolása
Törzs: zárvatermők
Osztály: kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: rózsavirágúak (Rosales)
Család: rózsafélék (Rosaceae)

Általában tövises cserjék vagy kis fák, leveleik szórt állásúak, virágzatuk sátorozó buga, termésük almatermés, a vacok megduzzadásával keletkezik. Jellemző rá a fajgazdagság, sok nemzetsége, számos hibrid alakja van.

A Kárpát-medencében őshonos fajok:

  • cseregalagonya vagy kétbibés galagonya
  • egybibés galagonya
  • köztes galagonya
  • fekete galagonya
  • hosszúcsészés galagonya

A leggyakrabban előforduló fajok az alábbiak. Reméljük a képek és a legfőbb jellemzők segítenek a megkülönböztetésben.

Cseregalagyonya / kétbibés galagonya
(C.laevigata (Pior.P) DC.syn. C. oxyacantha)

kétbibés

Jellemzők:

  •  kis fa, cserje vagy bokor
  •  levelei: fényes-zöld színűek (1-6 cm hosszú)
  •  virágai: ötszirmú, fehér vagy rózsaszín, áprilistól júniusig nyílnak
  •  áltermése: csontáralma, éretten vörös

Egybibés galagonya (Crataegus monogyna)

egybibés

Jellemzők:

  • középmagas, tömötten ágas, tövises cserje vagy 5-8 méter magas kis fa, szabálytalan, szétterülő koronával
  • kéreg: sötétbarna, keskeny rombusz vagy négyzet alakú, pikkelyekre repedezett
  • levelei: a pálhalevelek ép szélűek, ékvállúak, a féllemez közepén túl néha tövig 3-5 hasábúak, hegyesedő, csak a csúcs felé fogas karéjokkal, alul az érzugokban többnyire szakállszőrösek, felül fényes sötétzöldek, fonákjukon kékeszöldek. A levélnyél mintegy 3 cm hosszú, csatornás.
  • előfordulás: lomberdők, erdőszélek, cserjések, füves lejtők, napos legelők
  • virágzás ideje: május. Hímnős virágok fehérek, 8-15 mm szélesek, dús bogernyőkben (bugában) nyílnak, egybibések, kellemetlen szagúak.
  • termése tojásdad vagy gömbölyű, vérpiros színű, nagyságuk 6-10 mm, bennük csontár található.

További galagonyák:
Köztes galagonya (Crataegus X media) – a cseregalagonya és az egybibés hibridje.
Fekete galagonya (Crataegus nigra) – Csehország, Szlovákia, Albánia, nálunk Duna mentén ártéri füzesekben (védett), melynek termése fekete.
Degen galagonya (Crataegus X degenii) – fekete galagonya és az egybibés hibridje. Termése sötétbarna, nevét Degen Árpádról (magyar botanikus) kapta.
Hosszúcsészés galagonya (Crataegus calycina Peterm.)

Általános fitoterápiás jellemzők:

Gyűjtés:
A földrajzi szélességtől függően áprilistól júniusig virágzik, ahol a virágok májusban jelennek meg, májusvirágnak is nevezik.
A virágos leveles ágvéget, hajtásvéget, termését, zsenge leveleit, virágait használják gyógyászati célra.

Felhasznált részei:
virágos hajtásvég (Crataegisummitas)
levél (C. mum)
virág (C. flos)
termés (C. fructus).

Hatóanyagok:
A növényi drog tartalmaz flavonoidokat (vitexint, hiperozidot, rutint), aminszármazékokat (feniletilamint, tiramint), proantocianidokat és triterpéneket.

Vigyázat! Késleltetve hat, hetek, hónapok alatt fejlődik csak ki a hatása, de akár ki is hagyható 2-3 hétig, mert ugyanígy lassan csökken az. Így nem helyettesíti a megfelelő orvosi kezelést és a gyógyszereket.

Főbb hatásai:

  • szívizomzat sejtjeinek anyagcseréjét hangolja át, hatékonyságát javítja, O2 hiány toleranciát javítja – szívelégtelenségnél a legfontosabb
  • szívizom káliumpumpájára hatva erősíti azt, és szabályozza ritmusát
  • növeli a koszorúerek véráramlását
  • simaizom-ellazító hatása csökkenti a feszültséget
  • értágítóként mérsékli a hajszálerek ellenállását
  • erős szívdobogás csillapításán keresztül nyugtató hatást fejt ki a központi idegrendszerre
  • antioxidáns tartalom – fenolos összetevők (proantocianidolok, katekolok, flavonoidok, fenolok)
  • véralvadás gátlás
  • javítja a rendellenes koleszterinszinteket, kedvező hatású az érelmeszesedésre
  • gyulladáscsökkentő – triterpének (cikloartenol)
  • enyhe vizelethajtó hatás

Kísérletek, terápiás hatás:

  • állatkísérletekben védő hatást mutattak ki a szívben, anélkül, hogy fokozták volna a véráramlást a szívben
  • szintén kimutatták, hogy tágítja a véredényeket és gátolja az angiotenzinkonvertáló enzimet (ACE), hasonó hatást fejt ki, mint az ACE gátló gyógyszerek

Terápiás besorolás:

  • NYHA (New York Heart Association) besorolás szerinti I-II-es stádiumú szívelégtelenség tüneti kezelésére
  • szívkoszorúér megbetegedés kezelésére
  • szív izgalmi állapotának kezelése
  • rohamokkal járó szapora szívverés
  • extraszisztolé
  • enyhe szívelégtelenség
  • idős szív fáradtságára stb.

Vigyázat! Késleltetve hat, hetek, hónapok alatt fejlődik csak ki a hatása, de akár ki is hagyható 2-3 hétig, mert ugyanígy lassan csökken az. Így nem helyettesíti a megfelelő orvosi kezelést és a gyógyszereket.

Leghatásosabb az alkoholos oldószer.

Mellékhatása nem ismeretes, nem halmozódik fel a szervezetben, így túladagolás nem fordulhat elő, ellenjavallata nincs.

Jól társítható más gyógynövényekkel.

Elsősorban az idősebb vagy a középkorú betegek gyógynövénye. Nem magzatkárosító, szoptatás alatt is szedhető.

Tévhit, hogy a galagonya tea fogyaszt. Csak vízhajtó hatása van.

Központi idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása orvosi macskagyökérrel együtt enyhe alvászavar tüneti kezelésére.

Egyéb felhasználása:

  • Fiatal levelét nyersen salátába, virágait borok és likőrök ízesítéséhez használhatjuk fel.
  • Gyümölcséből zselét, lekvárt főzhetünk, de nyersen is fogyasztható, valamint bort is készíthetünk belőle.
  • Gyógyteát friss hajtásokból, levelekből vagy terméséből készíthetünk.
  • Fája kemény, ellenálló, pl. sétapálca, gereblyefok készül belőle, faszén előállításra is jó.
  • Nyírott sövénye áthatolhatatlan.

Ínyenceknek néhány recept

Tea: 2 dl forró vízzel forrázzunk le egy teáskanálnyi szárított levelet, majd 15 perc múlva szűrjük le. Naponta legfeljebb 2-3 csésze tea fogyasztása javallott.

Tinktúra: virágból, levélből, bogyóból készül.

Tabletta: porított virágot, levelet, bogyót tartalmaz.

Fűszerként: terméséből gyümölcszseléket és mártásokat lehet készíteni.

Galagonyalekvár

Hozzávalók:
1 kg galagonyabogyó, cukor, víz, csipet tartósító

A megtisztított piros bogyókat főzés előtt nyomkodjuk szét, és annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje. Tegyük hozzá a cukrot, majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át és lassú tűzön állandóan kevergetve sűrítsük. A tetejére tegyünk pici tartósítót.

És kedvenc leírásom az erdőkóstoló blogról:

Lekvárt, zselét és gyümölcssajtot is lehet belőle készíteni. Mindennek az első lépése a termés gyűjtése. Szép, nagy, húsosabb terméseket kell gyűjteni. Akkor a legjobb, ha megcsípte a dér. Én, amikor alkalmam van leszedem, és a fagyasztóban tárolom a kisebb adagokat. Amikor összegyűlt egy akkora adag, hogy érdemes vele bíbelődni, akkor nekiállok, de akár egész télen is állhat a fagyasztóban. A fagyasztás jótékony hatású is, hiszen a galagonya kicsit édesebb lesz, és ha esetleg kesernyés lenne, ez a kellemetlen íze is mérséklődik. A lekvárfőzés: A bogyókat annyi vízben, amennyi éppen ellepi, felteszem főni. A piros színt a galagonya héjából kevés citromsav hozzáadásával varázsolhatjuk elő, tehát a főzővízbe citromsavat kell tenni, de óvatosan, nehogy nagyon savanyúvá varázsoljuk piros helyett. Amikor megpuhultak a termések, akkor jön a neheze. Át kell passzírozni. Én paradicsompasszírozó legsűrűbb szűrőjét használva szoktam, de nem könnyű azzal sem, mert elég gyakran eltömődik. Kis adagokban ajánlom passzírozni. Ha kész, akkor ízlés szerint cukrozva, készre főzzük a lekvárt, de már nem kell sokáig, csak amíg átforrósodik. Én tartósító nélkül,  tisztán dolgozva, steril, forró üvegekbe töltöm, új, szintén kiforralt tetőkkel lezárva. Van, amit celofánnal lefedve teszek el. Ezek az idő során maguktól elveszítve víztartalmukat, gyümölcssajttá válnak. Természetesen más gyümölccsel is érdemes keverni, almával, vadalmával, kökénnyel csipkebogyóval zselnicemeggyel, madárberkenyével, házi berkenyével, húsos sommal. Tipp: Ha a galagonyát nem vízben, hanem almalében vagy meggylében (én a meggybefőtt leöntött levében, vagy a magozott meggy elrakásakor visszamaradó lében is próbáltam, amit nyáron lefagyasztottam) tesszük fel, egészen különleges ízeket kaphatunk. (Erdőkóstoló blog)